zelfstandige worden

Ben je aan het overwegen om zelfstandige te worden? Een eigen onderneming beginnen kan een leuke en spannende stap zijn, maar er komt vaak ook een hoop geregel bij kijken. In dit artikel bespreken we enkele aandachtspunten om op te letten als je zelfstandige wordt.

Het kiezen van de juiste rechtsvorm

Zelfstandige wordenOm zelfstandige te worden moet je jezelf inschrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hierbij heb je de keuze uit drie rechtsvormen:

  • De eenmanszaak. Ben je een zelfstandige zonder personeel, met een verwachte nettowinst van minder dan €50.000 per jaar? Dan kun je het beste voor een eenmanszaak kiezen. Dit is de optie waar zzp’ers en freelancers over het algemeen voor kiezen.
  • Vennootschap onder firma (VOF). Als je met één of meerdere mensen samenwerkt binnen dezelfde onderneming (en een nettowinst van minder dan €50.000 per jaar verwacht), dan kun je het beste voor een VOF kiezen.
  • Als laatste is er ook nog de optie om voor een besloten vennootschap (BV) te kiezen. Deze optie is echter alleen voordelig als je een nettowinst van boven de €150.000 per jaar verwacht. Voor deze optie wordt daarom relatief weinig gekozen.

Het ondernemingsplan

Het schrijven van een ondernemingsplan is essentieel als je als zelfstandige gaat beginnen. Een ondernemingsplan kan je namelijk helpen bij het aanvragen van een startkapitaal of lening. Een goed plan kan er immers voor zorgen dat investeerders bereid zijn in je bedrijf te investeren. Maar ook als je geen startkapitaal nodig hebt, is het erg nuttig om een goed plan uit te werken. Zo dwing je jezelf om goed over alle aspecten van je onderneming na te denken.

In een ondernemingsplan staat helder beschreven hoe je onderneming er precies uit gaat zien. Wat ga je precies doen? Hoe wil je inkomsten gaan genereren? Wat zijn de financiële prognoses van je onderneming en hoeveel omzet en winst denk je het eerste jaar te gaan maken? Hierbij kun je ook nadenken over je positie in de markt, hoe je je onderneming gaat promoten, wie precies de doelgroep is en welke concrete doelen je aan jezelf stelt. Daarnaast kun je kijken waar je sterke en zwakke plekken liggen. Heb je hulp nodig? Check deze website voor online tools die je kunnen assisteren!

De administratie

De administratie is een groot struikelblok voor veel startende zelfstandigen. Toch hoeft het gelukkig niet erg complex te zijn, als je er maar voor zorgt dat je je administratie gelijk goed op orde hebt. Om dit te kunnen doen is het allereerst belangrijk om een zakelijke rekening te openen. Op deze manier kun je je zakelijke kosten en je privékosten op een eenvoudige manier van elkaar gescheiden houden.

Ook moet je besluiten of je een boekhouder of accountant in dienst wilt nemen. Vind je cijfers lastig? Of denk je veel winst te gaan maken met je bedrijf? Dan kan het verstandig zijn om gelijk een boekhouder te nemen. Als je daarentegen erg goed bent met cijfers, kun je ook overwegen om de boekhouding zelf te doen. In dat geval kun je ook een abonnement op een online boekhoudprogramma nemen. Deze zijn goedkoper dan de gemiddelde boekhouder, maar maken de administratie wel een stuk overzichtelijker. Ook kun je dit soort programma’s gebruiken om facturen te versturen.

Zelfstandige worden? Hier moet je op letten!
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *