huisEen hypothecaire lening is een lening die kan worden aangewend voor alles wat te maken heeft met wonen. Zo kan je een hypothecaire lening gebruiken om een bouwgrond te financieren, en ook om er even later je droomwoning op te zetten. Maar ook een bestaand pand kan je bekostigen met een hypothecaire lening, of een renovatie kan mee onder de noemer vallen.

Een hypothecaire lening wordt meestal gegeven voor het aankoopbedrag van het pand of de grond, maar dit is niet altijd het geval. Soms wordt wat meer geleend, om meteen ook wat over te hebben om de renovatie te kunnen betalen, en soms wordt ook bijgeleend voor het beschrijven bij de notaris. Er zijn echter banken die dat niet toestaan, waar je toch een minimum aan eigen inbreng moet op tafel kunnen leggen.

Door de regel wordt door banken meestal aangenomen dat een derde van je inkomen naar de lening mag gaan. Afhankelijk daarvan kijkt men dan naar de termijn die nog kan en zo kom je dan uit bij het bedrag dat je zou kunnen lenen. De terugbetalingsperiode kan meestal tot 30 jaar zijn, maar veel is daar ook afhankelijk van je huidige leeftijd.

De rentevoet voor een hypothecaire lening hangt heel hard af van de huidige financiële markt. Toch kunnen er tussen de verschillende banken serieuze verschillen zitten. Wie dus op zoek is naar een hypothecaire lening doet er goed aan verschillende banken te consulteren en tegen elkaar uit te spelen. Het is geen leuke opdracht misschien, maar kan serieus wat geld opleveren!

Wist je trouwens dat een hypothecaire lening je een aardig belastingvoordeel kan opleveren? Ook de schuld-saldoverzekering kan je inbrengen! Vraag raad bij je bank!

Wat is een hypothecaire lening?
Getagd op:                         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *