waarom belastingen

Elio Di RupoBelastingen betalen is niet leuk natuurlijk, het voelt misschien zelfs een beetje als diefstal. Zuurverdiende centjes waar al aan wordt geknabbeld nog voor je ze uitbetaald krijgt door middel van allerhande bijdragen en taksen, BTW die je overal op moet betalen en dan eens per jaar nog eens die vervelende brief in de bus waarop dan later het verdict volgt… Niet fijn.

Maar natuurlijk zijn belastingen ook echt nodig. We staan er te weinig bij stil dat wij het hier best goed hebben. Ons onderwijs is nagenoeg gratis of in verhouding tot buurlanden spotgoedkoop. Onze ziekenhuizen zijn kwalitatief zeer hoogstaand, met goed opgeleid personeel en de beste zorgen. Overkomt je iets, mag je niet alleen op de beste verzorging rekenen maar ben je ook gerust dat je financiën niet in de problemen komen omdat je kan terugvallen op een uitkering. Verder rijden we hier best op goed onderhouden wegen, hebben we een vrij uitgebreid openbaar vervoersnetwerk en zijn er verschillende initiatieven om positieve tendensen aan te moedigen (ondernemerschap, investeringen, extra opleidingen en zo meer). En een pensioen kunnen trekken op latere leeftijd, hoe klein ook, is toch ook welkom.

Zonder belastingen zou de welvaartsstaat waarin we leven in geen tijd in het gedrang komen. Ze zou er ook nooit gekomen zijn. Dingen die voor ons vanzelfsprekend lijken, zoals degene opgenoemd in voorgaande alinea, zouden plots duur worden, en dus voor de zwaksten niet meer te betalen. Wij leven in een sociale samenleving, waarin iedereen een deel betaalt.

Over de zin en onzin van de sociale staat kan veel gezegd worden, en over de verdeling van belastingen tussen rijkeren en minder gegoeden ook, of zelfs over de basis waarop belastingen berekend worden kan worden gediscussieerd (inkomsten? onroerend goed?). Maar dat belastingen nodig zijn, blijft een feit.

Waarom betalen we belastingen?
Getagd op:                 

4 gedachten over “Waarom betalen we belastingen?

 • 29 september 2017 om 06:44
  Permalink

  dan vertel mij eens waarom wij als wij terug trekken dat allemaal zo lang moet duren,en als wij moeten betalen dat het opeens niet rap genoeg kan gaan .
  ik vind dat men even zeer het recht heeft dat het dan ook direct word betaald.
  ergens zit daar een system achter

  Beantwoorden
 • 6 januari 2018 om 10:58
  Permalink

  hallo,

  ik kon me niet inhouden om te reageren omdat U blijkbaar denkt dat belastingen nodig zijn …?
  belastingen en oorlog zijn de 2 instrumenten om overproductie tegen te gaan en ook een manier om het werkvolk onder de knoet te houden .
  ook de ongelijkheid tussen rijk en arm en de kloof tussen die 2 die alsmaar groter wordt bewijst dat belastingen oneerlijk verdeeld zijn .
  alhoewel de gedachte goed is …namelijk : solidariteit blijkt de uitvoering in het nadeel van de overgrote meerderheid van de mensen .
  enkel de superrijken profiteren hiervan want die betalen in verhouding tot die gewone mensen bijna niets .
  dus het is de gewone mens die de kosten van de maatschappij draagt en zich letterlijk dood werkt en het zijn de superrijken die ervan profiteren .
  de politici maken wetten voor die superrijken tegen het algemeen belang in zelfs vaak tegen hun eigenbelang want politici zijn meestal ook niet superrijk .
  dat is de vicieuze cirkel tussen MACHT en GELD.
  ook de sociale zekerheid is in hetzelfde bedje ziek en bevoordeeld de hogere klasse want wie krijgt het hoogste pensioen of de hoogste werkloosheidsuitkering ?
  juist diegenen die het het minst nodig hebben : dokters ,politici ,officieren , geestelijken , enz.
  vergeet ook niet indien we geen belastingen meer zouden betalen dat we dan meer dan het dubbele zouden verdienen en dat we dan zelf onze ziekteverzekering en ons pensioensparen kunnen regelen en ik heb meer vertrouwen in mezelf dan in iemand anders.
  dus maak van dit land een belastingparadijs voor iedereen .
  er zal genoeg werk zijn want bedrijven betalen geen belasting.
  de mensen kunnen over hun eigen lot beschikken .
  de mensen die uit de boot vallen en niet kunnen werken zoals gehandicapten en zieken daar moet er wel een soort van solidariteitsbijdrage voor zijn maar veel lager dan nu .
  de belastingen zijn te hoog , oneerlijk verdeeld en we hebben te weinig transparantie over hoe ze gebruikt worden.
  nog even toelichten hoe de belastingen gebruikt worden om overproductie tegen te gaan :
  iemand die werkt ontvangt een loon of wedde (ongelijkheid) .
  dat geld kan dus gebruikt worden om iemand in te huren en voor jou te werken maar doordat meer dan de helft naar belastingen gaat kan je hem maar half zo lang laten werken voor jou .
  je bent dus de helft van de productie kwijt .
  belastingen zijn niets meer dan een historisch gegroeid controlesysteem om een kleine elite te laten beslissen over de massa .
  maar er is hoop …steeds meer mensen weten dankzij het internet hoe de vork aan de steel zit en hoe meer deze oneerlijke praktijken en uitbuiting aan het licht komen hoe meer reactie men gaat geven .
  ik voorspel een wereldrevolutie tegen oneerlijke belastingen binnenkort !

  Beantwoorden
 • 15 januari 2021 om 11:46
  Permalink

  Goedemorgen Dame of Heer waarom moeten wij als enige Europese staat belasting betalen aan wegenbelasting Milieubelasting Ontroerendbelastimg en woonbelasting betalen terwij het onderhoud nooit nagokomen wordt ik woon nu al geruime tijd op deze locatie maar mijn klachten worden niet serieus genomen ( VIVERION ) ik zit en douche van de eerste bewoonster ( Ner ) wat kan ik hiermee en wat kan ik eraan doen want ik wil weg hier

  Hoop op positief antwoord en dat dit mijn jaar wordt

  H.J.M. Vervloed

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *