trouwfotoJij en je partner gaan trouwen? Proficiat! Maar je hebt waarschijnlijk ook al nagedacht over de financiële gevolgen. In deze post informeer ik je over de consequenties van het huwelijk voor jouw bankrekening. Hoewel er wel 3 soorten huwelijksstelsels zijn, ga ik in dit bericht uit van de meest courante vorm: het stelsel van algehele gemeenschap van goederen. Oh, enneuh – dat trouwfeest met die wedding planner en dat buffet voor 200 mensen is ook niet gratis geweest, natuurlijk!

Alles is van jullie beide

Zoals de naam het al verraadt, zijn al jullie goederen en middelen van gemeenschappelijke aard. Best schrikwekkend op een manier, want dat geldt ook voor goederen die jij in het verleden al hebt aangekocht. En die dus eerst helemaal van jou waren. Dat geldt ook voor facturen van een bepaalde aankoop die enkel op de naam van je partner stonden. Conclusie: jullie delen alle inkomsten, bezittingen en dus ook eventuele schulden.

huwelijkstaartDit deel van het huwelijksvermogensrecht wekt vandaag de dag bij sommigen nog steeds verontwaardiging op. Daarom luidt mijn raad naar vrienden toe steeds: denk goed na voordat je gaat trouwen. Maar eigenlijk geldt dat voor elk stelsel. Hieronder lees je wat er gebeurt in geval van ontbinding van het huwelijk.

Echtscheiding? Dan zit je met de gebakken peren

Het is meer dan duidelijk dat er genoeg koppels ‘bedrogen’ uitkomen als hun huwelijk ooit uitmondt in een echtscheiding. Soms wel letterlijk. Ongeacht wie de bezittingen ooit aankocht – of de wijze waarop deze werden verkregen – worden ze in geval van echtscheiding gelijkmatig verdeeld over de twee partijen. Ja, 50/50. En daar knelt het schoentje. Want wat als bijvoorbeeld de man een erfenis kreeg? Dan wordt hij geconfronteerd met de bikkelharde waarheid: de helft gaat naar zijn ex-partner. Al is het wel mogelijk om een zekere regeling vast te leggen in een huwelijkscontract in verband met bepaalde zaken (zoals dus bijvoorbeeld een erfenis). Dat doe je via een notaris. Wil je jezelf in zekere mate toch beschermen van dergelijke desastreuze gevolgen? Laat een aantal afspraken dan vooraf zeker op papier zetten. Je zal er geen spijt van krijgen! Begrijp me echter niet verkeerd: er zijn veel koppels die vandaag de dag al zeer lang getrouwd zijn volgens dit stelsel. Het enige wat ik via dit bericht wens te benadrukken, is het creëren van een financiële dekmantel.

Jullie gaan trouwen? Dit zijn de financiële gevolgen
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *