Iedereen die een openstaande schuld heeft, wil deze natuurlijk zo snel mogelijk aflossen.
De studieschuld, dus de lening bij DUO, wordt gezien als de meest voordelige lening, omdat deze lening de laagste rente heeft. Hoe zit het nu precies met studieschulden en (versneld) aflossen?
Studieschuld wel of niet versneld aflossen?
Je studieschuld is, ondanks dit in vergelijking, een redelijk goedkope is, wel een lening. Je wilt aan de ene kant zoveel mogelijk aflossen om zo snel mogelijk van je schuld af te zijn. Maar in welke gevallen is dit wel aan te raden en in welke gevallen niet? We bespreken het hieronder met je.
Het kan voordelig zijn om extra af te lossen, omdat het gehele bedrag daalt, worden de maandbedragen minder. Extra aflossen is gratis bij DUO, maar het is niet altijd gunstig voor iedereen.
Heb jij bijvoorbeeld een laag inkomen, maar een hoge studieschuld? Dan is extra aflossen voor jou niet gunstig. Het maandelijkse bedrag wordt vastgesteld op basis van je inkomen. Ook wordt er een termijn vastgesteld, wat betekent dat een eventuele restschuld wordt kwijtgescholden na de afloopfase. Heb je nog maanden open staan? Deze vallen niet onder de kwijtschelding.
Als je wil weten of het voor jou, wel of niet volledig is, dien je goed te weten wat de precieze rente is van jouw studieschuld. Waar je dan rekening mee dient te houden, is dat de rente op spaarrekeningen, historisch laag ligt. Stel, jij betaalt nu meer rente op jouw studieschuld, terwijl de rente van je spaarrekening, lager ligt. Het is in dan in de praktijk, voordeliger om je studieschuld (versneld) af te lossen.
Dit betekent overigens niet dat het verstandig is om je spaarrekening leeg te trekken. Probeer altijd een buffer te houden, zelfs als je een heel erg dure studie zoals die van piloot bijvoorbeeld hebt gekozen (wat natuurlijk ook vaak een hoger salaris met zich meebrengt).
Studieschuld en hypotheek, kan dat?
Een van de meest voorkomende vragen; Kan ik een huis kopen, als ik een studieschuld heb? Ja! Sterker nog, als je inderdaad ervoor hebt gekozen om versneld af te lossen kun je waarschijnlijk een hogere hypotheek krijgen. Maar, aan de andere kant, verruil je dan je studieschuld met lage rente, voor een hypotheekschuld met hoge(re) rente.
Wat je ook niet moet vergeten, is de KK van het koophuis, de zogenaamde Kosten Koper, komt ongeveer neer op zo’n 5% van de koopsom en dient door jou betaald te moeten worden. Voor het kopen van een huis geldt, dat het maximale leenbedrag, de woningwaarde is. Je kunt dus niet meer lenen dan de woning waard is. Hierom is het een goed idee om een bedrag op de spaarrekening te hebben om deze kosten te dekken.