Archive for the ‘Leningen’ Category

Studieschuld versneld aflossen

Iedereen die een openstaande schuld heeft, wil deze natuurlijk zo snel mogelijk aflossen.

De studieschuld, dus de lening bij DUO, wordt gezien als de meest voordelige lening, omdat deze lening de laagste rente heeft. Hoe zit het nu precies met studieschulden en (versneld) aflossen?

Studieschuld wel of niet versneld aflossen?

studieschuldJe studieschuld is, ondanks dit in vergelijking, een redelijk goedkope is, wel een lening. Je wilt aan de ene kant zoveel mogelijk aflossen om zo snel mogelijk van je schuld af te zijn. Maar in welke gevallen is dit wel aan te raden en in welke gevallen niet? We bespreken het hieronder met je.

Het kan voordelig zijn om extra af te lossen, omdat het gehele bedrag daalt, worden de maandbedragen minder. Extra aflossen is gratis bij DUO, maar het is niet altijd gunstig voor iedereen.

Heb jij bijvoorbeeld een laag inkomen, maar een hoge studieschuld? Dan is extra aflossen voor jou niet gunstig. Het maandelijkse bedrag wordt vastgesteld op basis van je inkomen. Ook wordt er een termijn vastgesteld, wat betekent dat een eventuele restschuld wordt kwijtgescholden na de afloopfase. Heb je nog maanden open staan? Deze vallen niet onder de kwijtschelding.

Als je wil weten of het voor jou, wel of niet volledig is, dien je goed te weten wat de precieze rente is van jouw studieschuld. Waar je dan rekening mee dient te houden, is dat de rente op spaarrekeningen, historisch laag ligt. Stel, jij betaalt nu meer rente op jouw studieschuld, terwijl de rente van je spaarrekening, lager ligt. Het is in dan in de praktijk, voordeliger om je studieschuld (versneld) af te lossen.

Dit betekent overigens niet dat het verstandig is om je spaarrekening leeg te trekken. Probeer altijd een buffer te houden, zelfs als je een heel erg dure studie zoals die van piloot bijvoorbeeld hebt gekozen (wat natuurlijk ook vaak een hoger salaris met zich meebrengt). Read the rest of this entry »

Wat is een hypothecaire lening?

huisEen hypothecaire lening is een lening die kan worden aangewend voor alles wat te maken heeft met wonen. Zo kan je een hypothecaire lening gebruiken om een bouwgrond te financieren, en ook om er even later je droomwoning op te zetten. Maar ook een bestaand pand kan je bekostigen met een hypothecaire lening, of een renovatie kan mee onder de noemer vallen.

Een hypothecaire lening wordt meestal gegeven voor het aankoopbedrag van het pand of de grond, maar dit is niet altijd het geval. Soms wordt wat meer geleend, om meteen ook wat over te hebben om de renovatie te kunnen betalen, en soms wordt ook bijgeleend voor het beschrijven bij de notaris. Er zijn echter banken die dat niet toestaan, waar je toch een minimum aan eigen inbreng moet op tafel kunnen leggen.

Door de regel wordt door banken meestal aangenomen dat een derde van je inkomen naar de lening mag gaan. Afhankelijk daarvan kijkt men dan naar de termijn die nog kan en zo kom je dan uit bij het bedrag dat je zou kunnen lenen. De terugbetalingsperiode kan meestal tot 30 jaar zijn, maar veel is daar ook afhankelijk van je huidige leeftijd.

Read the rest of this entry »

Waarvoor dient een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening kan je aangaan voor alles wat niet onder “wonen” valt. Voor woongerelateerde aankopen is er de hypothecaire lening: daarvoor gelden andere regels. Het grootste verschil tussen de hypothecaire lening en de persoonlijke lening, is dat voor de hypothecaireEuro Muntstukken lening de kredietverstrekker altijd iets in onderpand heeft. Blijkt dat op zekere dag de kredietnemer niet meer kan betalen, heeft de kredietverstrekker altijd de eigendom in onderpand.

Dat de hypothecaire lening de kredietverstrekker meer zekerheid biedt, heeft ook onmiddellijk gevolgen voor de voorwaarden die de beide leningen kunnen bieden. Zo is de persoonlijke lening een pak duurder: de rentevoet ligt voor persoonlijke leningen praktisch altijd hoger dan voor hypothecaire leningen. De totale meerprijs is dus in verhouding ook groter voor een persoonlijke lening: geld lenen kost geld, maar bij een persoonlijke lening is dat dus best wat.

Een persoonlijke lening kan je nemen voor eender welk bedrag (dat binnen jouw financiële toestand past uiteraard), en voor eender welk doel. Zo kan je er verhuiskosten mee betalen, of een nieuwe televisie, of misschien wil je wel een verre reis maken en lijkt gespreid betalen daarvoor de juiste oplossing. De looptijd van de lening bepaalt mee de kost.

Read the rest of this entry »