vapen besparen

man rookt e-sigaretTegenwoordig hoor je het steeds vaker: verstokte rokers nemen afscheid van hun traditionele sigaret en ruilen deze in voor een elektronisch exemplaar: de e-sigaret. De voordelen op vlak van gezondheid zijn intussen wel bekend: je kiest zelf de hoeveelheid nicotine die je stelselmatig kan afbouwen, er komt geen tabak bij kijken, het is minder verslavend en er is amper sprake van passief roken. Maar wat ons ook aanbelangt: de gevolgen voor onze bankrekening! Hoeveel kan je besparen met de elektrische sigaret?

Traditioneel roken versus elektrisch roken

De kostprijs van elektrisch roken – ook wel dampen of vapen genoemd – kan je vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Wie als niet-roker plots aan de slag gaat met de elektrische sigaret, zal dit innovatief dingetje op het eerste zicht als zijnde duur ervaren. Maar dergelijke gevallen zijn eerder van zeldzame aard. Dagelijks proberen duizenden rokers hun gewoonte vaarwel te zeggen met behulp van een e-sigaret. De gevolgen voor de gezondheid worden snel opgemerkt. Deze positieve effecten gelden op zowel korte als lange termijn. Hetzelfde kan en mag gezegd worden over de financiële gevolgen…

Elke roker beseft het: een pakje sigaretten kost enorm veel geld. Op weekbasis is de optelsom al pijnlijk. Op jaarbasis kan het al helemaal tellen. Daar er op e-sigaretten tot op heden geen accijnzen worden geheven, hebben deze elektrische varianten een streepje voor op de traditionele sigaretten. De e-sigaret werkt volgens gekozen vloeistoffen, met een bepaald gehalte nicotine en een smaak naar keuze (tabak, banaan, amaretto, munt, …). Deze vloeistoffen luisteren naar de naam ‘e-liquids’ en worden verwerkt in flesjes die je kan aankopen. Hoelang zo’n flesje meegaat, is verschillend van persoon tot persoon. Maar reken gerust op 14 dagen per liquid als vaste richtlijn. Een korte berekening zal iedere roker leren dat een elektronische sigaret goedkoper is en nog een betere sensatie geeft als die gekende tabakssigaretten.

De e-sigaret in een notendop

Kwestie van je nog wat achtergrondinformatie te verschaffen: een e-sigaret is een elektronische sigaret waarmee je op alternatieve wijze kan roken. Elke elektrische sigaret bestaat uit 3 hoofdbestanddelen: een batterij, een verstuiver en een cartridge die wordt gevuld met de e-liquid. In de cartridge zit de zogenaamde atomizer: deze neemt de rol van het verdampen van de elektrische vloeistof op zich. Ten slotte functioneert elke e-sigaret op een batterij. Dit element bevindt zich op de plek waar bij een gewone sigaret de tabak zit. Haar functie? Dat is het voeden van de verstuiver.

Stoppen met roken: hoeveel geld kan je besparen met de e-sigaret?
Getagd op:     

2 gedachten over “Stoppen met roken: hoeveel geld kan je besparen met de e-sigaret?

  • 16 april 2015 om 23:25
    Permalink

    Ik damp nu al een half jaar en ik ben overtuigd dat het dé manier is om te stoppen met teer-en-as sigaretten. Ik voel mij enorm veel beter, en hoop echt dat de regels ivm e-sigaretten in Belgie snel veranderen!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *