Budgetteren is niet alleen belangrijk voor bedrijven, ook een huishouden kan er wel bij varen. Er zijn mensen die niet zo sterk zijn in het overzien van hun inkomsten en uitgaven, en zo aan het einde van de maand steeds met een probleem zitten. Een probleem dat kan leiden tot nare gevolgen zelfs, wanneer men ook nog eens met af te betalen leningen of winkelkredieten zit.
Budgetteren is echter niet zo moeilijk, maar het vereist wel een doorgedreven nauwgezetheid, zeker in het begin. De bedoeling is om een duidelijk zicht te krijgen op op wat er inkomt en wat er uitgaat iedere maand, om zo een goed evenwicht te krijgen en zelfs nog een centje opzij te kunnen zetten. Een spaarpotje opbouwen is sowieso een goed idee, en met slim budgetteren hoeft dat geen “misschien” te zijn.
Inkomsten
Inkomsten haal je voornamelijk uit je loon uiteraard. Maandelijks is dat gewoonlijk de grootste brok. Daarnaast kan het zijn dat je inkomsten haalt uit een bijberoep of een zelfstandige freelance activiteit. Deze ene grote post staat tegenover allerlei kleine uitgaven. Bij inkomsten horen bijvoorbeeld ook maaltijdcheques of andere nettovergoedingen die je van je werkgever zou krijgen. En het vakantiegeld en de dertiende maand zijn uiteraard ook inkomsten. Je kan het totaalbedrag hiervan door twaalf delen om op een bedrag per maand uit te komen, of ervoor kiezen dit niet mee te tellen en altijd op te sparen.
Uitgaven
Hieronder valt alles wat buiten gaat: eten, kleding, gas-elektriciteit-water, leningen, extraatjes, … Kijk hier vooral goed uit: waar kan je besparen, wat zou je kunnen missen? Koop je slim? Zeker als je merkt dat je elke maand problemen hebt om de eindjes aan elkaar te knopen, zal je het beste hier en daar wat snoeien of anders gaan leven.
Schrijf in het begin zeker alles op: van de koffie in het station en het koffiekoekje, tot de nieuwe winterjas die je nodig had. Zo zie je waar je geld naartoe gaat. En zo leer je grotere aankopen tijdig inplannen zodat ze meer in jouw plan passen.