verse groenten‘Gezond’ is het nieuwe slank. Vergeten groenten zijn inner dan in. Nog nooit werd er zoveel awareness gecreëerd voor het concept ‘Dagen zonder vlees’ en een ‘gezonde levensstijl’. Je begrijpt de boodschap: gezond eten is een trend die eeuwig lijkt te duren. Maar in tijden van een slechte economische laagconjunctuur, mag deze vraag zeker worden gesteld: hoe duur is de gezonde voeding hype?

Gezonde voeding: de gevolgen voor je portemonnee

Dit artikel vraagt om enige nuance. Want gezonde voeding hoeft niet per definitie jouw bankrekening leeg te roven. Integendeel! Wie bijvoorbeeld aan boord is van de back to basic trends, leeft eigenlijk van onverwerkte voeding en eenvoudige basis ingrediënten. De meeste supermarkten barsten van talloze groenten die reuze gezond én goedkoop zijn. Back to basics staat overigens ook voor ‘het heft in eigen handen nemen’. Koop dus geen bereide soepen in de supermarkt – en laat je niet misleiden, deze zitten boordevol ongezonde rommel – maar bereid je eigen soep. Maak je eigen aardappelpuree klaar en koop dus nooit poederzakjes in de supermarkt. Je zal hiermee een smak geld besparen. Wist je trouwens al dat voorverpakte goederen bijna altijd duurder zijn dan pakweg een grote bulk groenten?

Maar zo wordt gezond eten wél duur

Toch kan gezond eten best wel duur uitdraaien. De echte schuldige? Dat is de marketeer. Hij weet ons steeds te verleiden met smakelijke reclame. Dure merken met vrolijke kleuren, een seizoensgebonden insteek en lekkere producten laten ons hoe dan ook watertanden – zeker als ze dan ook nog eens bio zijn. En wat als deze dan ook nog eens blijken gezond te zijn? Want tenslotte zijn we ons zeer bewust van onze ongezonde levensstijl. En we willen hier ook iets aan veranderen. Moeten we dan écht een pak koeken waar “0 % vet!” op prijkt zonder morren in ons winkelkarretje proppen? Tja. Sommigen noemen het manipulatief, maar eigenlijk is het gewoon slimme reclame. Slimme reclame die inspeelt op de laatste trends die bij ons, de consument, meer dan ooit leven.

Ongezond gezond

Het is het vermelden waard dat er intussen al menig discussie bestaat over wat een gezonde levensstijl precies inhoudt. Terwijl er veel ophef wordt gemaakt over de voedingsdriehoek die stante pede moet worden aangepast, worden energiebronnen zoals koolhydraten de vergeetput ingeduwd. En we moeten ook allemaal op dieet. Het liefst met shakes, want dán zijn we echt goed bezig. Niets is minder waar. Want zo’n obsessie? Dat is pas de definitie van ongezond leven! En dat komt niet jou portemonnee maar jezelf duur te staan.

Is de ‘gezonde voeding’ hype nadelig voor je portemonnee?
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *