Vandaag de dag komen we vaker elektrische auto’s tegen op straat. Opvallend, want dit type voertuigen – ook wel hybride auto’s genoemd – is niet per se goedkoop. Een dergelijk exemplaar vind je dikwijls niet voor een bedrag lager dan 100.000 euro. Is de aankoop van zo’n elektrische wagen dan nutteloos? Toch niet. En al zeker niet voor bedrijven. Ik leg je uit waarom.

tesla en i8

Fan van de fiscus?

Veel zaakvoerders en werknemers vinden dat een groot deel van hun inkomen wordt ontnomen door de fiscus. Je kan hen moeilijk ongelijk geven; maandelijks staan we een groot deel van ons inkomen af aan deze dienst. Gelukkig is de elektrische bedrijfswagen op gebied van fiscaliteit wel tamelijk interessant. En dat heeft te maken met het fenomeen ‘voordeel van alle aard’. Zoals je misschien wel weet, wordt er sinds het jaar 2012 – naast de CO2-uitstoot van het voertuig – ook rekening gehouden met de kostprijs van de auto.

bmw i3Elektrische voertuigen en alle aanverwante kosten zijn 120 % fiscaal aftrekbaar. Dat is toch de moeite, nietwaar? Plug-in hybride voertuigen kennen dan weer een maximale aftrekbaarheid van 100 %, terwijl dat bij de meest milieuvriendelijke brandstofvoertuigen 90 % is.

Elektrische bedrijfswagens voor iedereen

Ja, het is duidelijk dat de overheid de aankoop van elektrische voertuigen toejuicht. De solidariteitsbijdrage (= de CO2 bijdrage die bedrijven betalen indien de werknemer het bedrijfsvoertuig ook voor private doeleinden gebruikt) wordt in grote mate bepaald door de CO2-uitstoot. In 2015 bedraagt deze bijdrage voor elektrische voertuigen 25,10 euro per maand. In zeer veel gevallen is de bijdrage van een brandstof auto toch wel wat duurder. Maar dat hangt dan weer af van andere criteria, zoals bijvoorbeeld het type auto.

Vlaanderen doet er zelfs nog een schepje bovenop. Hoe? Door subsidies toe te kennen aan zowel KMO’s als grote ondernemingen die elektrische bedrijfswagens wensen aan te schaffen. Deze premie is onderhevig aan factoren zoals ISO-certificaten of milieumanagement systemen. Zelfs kleine zelfstandigen genieten de voordelen van het aankopen van een elektrisch voertuig: de wagen kan worden afgeschreven op 2 jaar in plaats van de gebruikelijke 5 jaar. Nòg boeiender voor bedrijven én zelfstandigen is dat de meeste van deze voertuigen zijn voorzien van heel wat snufjes standaard. Een Tesla of een BMW i8 heeft bijvoorbeeld alles in zich om apps te runnen, track & trace toepassingen te draaien en nog zoveel meer. Het zijn de meest moderne, best uitgeruste wagens op de markt vandaag!

Elektrische voertuigen voor bedrijven: de toekomst

Hoewel de aankoop van elektrische bedrijfsvoertuigen ondanks de voordelen nog steeds kan tellen, is er nu al sprake van een forse toename van ondernemingen die hierin investeren. Wetende dat je een flinke steen bijdraagt aan het milieu, is het misschien ook wel voordelig voor jouw bedrijf?

 

Is een elektrische bedrijfswagen interessant?
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *