Heb jij aandelen of beleggingen? Investeer je in bepaalde fondsen en beschik je over een gevuld beursportefeuille? Dan zal dit artikel je zeker interesseren. Maar ook als je op een slimme en gefundeerde wijze wil omgaan met je geld.

beleggen beursHet ‘kort door de bocht’ verschil tussen sparen en beleggen

Vraag je de doorsnee mens naar het concrete verschil tussen sparen en beleggen, is het antwoord tamelijk eenduidig: sparen zou gelijkstaan aan ‘op zeker spelen’, terwijl het kopen van aandelen of beleggingen risicovol en daarom slechter is. Een stelling die je met een flinke korrel zout mag nemen. Akkoord, bij sparen speel je op veilig. Je weet vanaf het begin hoeveel het rendement bedraagt. Of gewoon de rente, want in geval van sparen is dat de enige return die je periodiek op je rekening zal zien. Bij beleggingen en aandelen is dit anders: daarbij draait het om dividenden of pure verkoopwinst. Of dit betekent dat een beursportefeuille met beleggingen en aandelen slechter is? Absoluut niet!

Beste keuze in jouw situatie?

Als we de vergelijking maken op langere termijn, geldt bij sparen dat, hoe langer je jouw geld op de spaarrekening laat staan, hoe hoger de beloning zal zijn. Lekker veilig? Niet helemaal. Want wat als je het geld op je spaardeposito toch plots nodig hebt? Wel, in dat geval kan de bank je een boeterente geven. Beleggen lijkt de reputatie te hebben van enkel van belang te zijn voor mensen met crapshoot investingeen ruimer vermogen. Ook dit is een weinig genuanceerde redenering. Als je over een zeker bedrag beschikt – het hoeft overigens heus niet te gaan om duizenden euro’s – dat je niet per se direct nodig hebt, kan je kijken naar enkele beleggingsmogelijkheden. Als je echter afhankelijk bent van dit bedrag, en het daarenboven een som is waarvoor je hard hebt moeten strijden en werken, raad ik je af om aandelen te kopen. Vraag zeker advies aan je bankadviseur, want hij kan een beeld vormen van je beleggersprofiel.

Beleggen als spannende hobby

Er zijn beleggers die investeren in obligaties, aandelen of beleggingen als hobby. Urenlang kunnen ze zich verdiepen in de wereld van de beurs. Dagelijks worden er stukken aangekocht en weer verkocht. Spannend, want zoals eerder vermeld is er – in vergelijking met sparen – een groter risico. De aandelenmarkt kan in elkaar storten, de rendementen fluctueren en er is steeds een kans dat je een deel van je geld verliest. Ook daarvoor is er in zekere mate een oplossing: wie belegt, kan kiezen uit een bepaald risicoprofiel. Er wordt meestal gesteld dat een hoger risicoprofiel gepaard gaat met een hoger rendement. Maar dat is geen garantie.

Beursportefeuille: is dit beter en slimmer dan een spaarboekje?
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *