De beurzen zijn sinds het begin van de Corona-crisis in een stroomversnelling geraakt. Is dit een kans om de markt te betreden of moeten particuliere beleggers liever hun handen van de beurs houden.
De beurzen verkeren al weken in een noodtoestand vanwege de corona pandemie.
Soms is het moeilijk om de gebeurtenissen op de wereldwijde financiële markten in tijden van de corona-crisis te beschrijven. Investeerders vrezen een wereldwijde economische crisis als gevolg van de epidemie. Dit betekent echter dat veel aandelen nu goedkoop zijn. Daarom moeten particuliere beleggers en nieuwkomers op de beurs zich afvragen: is het de moeite waard om in tijden van dalende koersen geld te investeren in aandelen of ETF’s?
Tips van een ETF-expert
De vraag naar het perfecte instapmoment om te investeren in ETF’s is nu de meest gestelde vraag aan banken en adviescentra. Niemand kan weten waar de beurzen over een paar weken of maanden zullen staan. Maar rekening houdend met het verleden zeggen deskundigen dat er na elke crash altijd een nieuw hoogtepunt volgde. Soms duurde de stijging een paar jaar, soms tien of vijftien jaar. De meeste experten hebben er alle vertrouwen in dat de beurskoersen zich na de corona-crash zullen herstellen.
Investeringsstrategie belangrijker dan timing
Iedereen is er zeker van dat er komende weken en maanden verdere aankoopmogelijkheden zullen zijn voor beleggers die hun geld niet alleen op korte termijn, maar ook over meerdere jaren willen investeren. In plaats van te speculeren over het juiste moment, zouden potentiële investeerders echter eerder moeten nadenken over hun investeringsstrategie. Ze moeten nadenken over hoe hun portefeuille moet worden samengesteld. Welke sectoren hebben minder last van de pandemie en zullen zich daarom sneller herstellen? Welke zijn er misschien onterecht slachtoffer geworden. En hoeveel risico ben je bereid te nemen? Beleggers die zich meer bezighouden met veiligheid zijn beter af met breed opgezette ETF’s dan met individuele aandelen.
De fondsen, in het vakjargon Exchange Traded Funds (ETF) genoemd, volgen de prestaties van een index, zoals de Dax of de MSCI World, die de prestaties van meer dan 1600 bedrijven uit 23 landen volgt. In traditionele beleggingsfondsen beslissen de fondsbeheerders hoe het geld wordt belegd. Dit is niet nodig bij ETF’s, die daarom ook wel passieve fondsen worden genoemd. Er zijn niet alleen ETF’s op aandelen, maar ook op onder andere vastrentende effecten of grondstoffen.
Beurscrash als “geschenk” van de markt
De meeste experts adviseren particuliere belegger om niet te investeren in individuele aandelen, individuele sectoren of landen. Het is veel verstandiger om een wereldwijd gediversifieerde, d.w.z. sterk gediversifieerde, aandelenportefeuille te hebben. Dit is vrij gemakkelijk met ETF’s, d.w.z. met aandelenindexfondsen. Deskundigen beweren dat een crash een “geschenk van de markt” kan zijn voor jonge beleggers en spaarders. Ze adviseren echter particuliere beleggers om niet honderd procent van hun liquide middelen in aandelen te investeren, maar om een gediversifieerde portefeuille van aandelen en veilige obligaties op te bouwen. Ze bevelen jonge spaarders en particuliere beleggers aan om een ETF-fondsspaarplan op te starten via een met een online makelaar of bij een bank. Ze raden aan om elke maand een vast bedrag in de gekozen ETF te beleggen.